ANBI-status

Algemeen Nut Beogende Instelling.

Naam
Stichting Herman Brood Museum

RSIN
819955814

Contact gegevens
Blijmarkt 21,
8011ND Zwolle
+31 383035597
info@hermanbroodmuseum.nl

Doelstelling
De stichting heeft ten doel het exposeren van de werken van Herman Brood en rock ’n roll-kunstenaars, alsmede het ontplooien en bevorderen van activiteiten gericht op de instandhouding van het erfgoed van en de herinnering aan Herman Brood als muzikant en kunstenaar en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.


Bestuurssamenstelling en functie
Dhr. Johan Gerardus la Faille (lid)
Dhr. Ivo de Lange (penningmeester)
Dhr. Jurgen te Rijdt (voorzitter)

Beloningsbeleid
De leden van het bestuur genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.

Hoofdlijnen beleidsplan
Herman Brood is een begrip in de culturele sector van Nederland. Niet alleen door zijn creatieve uitspattingen op het podium of op het doek, maar vooral door de manier waarop hij zichzelf in de markt zette. In 2001 besloot hij een einde aan zijn leven te maken. Door middel van het Herman Brood Museum wordt zijn naam in ere gehouden. We bieden een plek waar fans, vrienden en familie herinneringen op kunnen halen. Daarnaast hopen we zijn naam kenbaar te maken onder de generatie die de naam Herman Brood misschien nog nooit hebben gehoord. Tot slot is en blijft Herman de zoon van Zwolle en omdat er veel mensen op het museum afkomen zal de stad hier ook van meeprofiteren. 

Verslag van uitgeoefende activiteiten en financiële verantwoording

Beoogde planning
In verband met corona is op dit moment de planning van het museum zeer onzeker. De planning voor 2021 staat daarom onder voorbehoud.

Planning 2021 In samenwerking met:
Expositie Queen Mark Hayward
Expositie The Police Management Police
Expositie Cuby and The Blizzards Cuby Museum / Hans la Faille
Uitgave Boek Luc Verschuren / Peter Pels

Activiteiten kalender

Willy DeVille
20 oktober – 31 december 2019

Vanaf 20 oktober 2019 is er in het Herman Brood Museum een expositie over Willy DeVille te bewonderen. De Willy DeVille Int. Fanclub heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze expositie. Daarnaast zijn er foto’s te zien van onder andere: Dirk W. de Jong, Patricia Steur en Gerard Wessel. Trudy Jost (Oostenrijk) heeft door haar gemaakte kostuums ter beschikking gesteld.


Erik Neimeijer
20 juli – 19 oktober 2019

zaterdag 27 juli de officiële opening met live muziek van the master himself! Erik Neimeijer is rockmuzikant en schilder van grote kleurrijke schilderijen. Zijn vurige afbeeldingen van gokkende mannen, muzikanten, vliegtuigen, stieren, snelle auto’s, geliefden en tropische taferelen hebben een Caribische vibe en een losse maar zeer herkenbare stijl. Ergens tussen Walt Disney en Diego Rivera creëert hij een dynamische, liefdevolle en fiere nieuwe wereld. Erik Neimeijer (1982) studeerde af als psycholoog maar speelt gitaar en zingt in de non-stop tourende rockband Bökkers. In de zomer van 2017 had hij zijn eerste kunst- tentoonstelling en begon te schilderen en exposeren in verschillende Nederlandse (en Caribische) galerieën op dezelfde non-stop manier als hij zijn muziek maakt. Deze zomer opent een grote solo-expositie in het Herman Brood Museum in Zwolle.


Hulbert Waldroup
16 juni 2019

Hulbert Waldroup is een kunstenaar uit Amerika die samenwerkt met IQ Kunstuitleen. IQ nodigde hem uit om een week naar Zwolle te komen. Een van deze dagen hebben wij hem verwelkomd bij het Herman Brood Museum. Omdat hij behoorlijk Rock’n Roll is, past hij perfect bij het Museum. Erg leuk om door middel van zijn kunst weer een nieuwe doelgroep aan te boren.

 

 

 

 


Expositie Koppelkerk Bredevoort
26 mei – 21 juli 2019

In deze periode hebben wij met een deel van onze Broodcollectie de Koppelkerk in Bredevoort ingericht. Zij hebben dit zelf aangevuld met de organisatie van leuke kleine evenementen en workshops.


The Rolling Stones
23 maart – 19 juli 2019

Op zaterdag 23 maart 2019 opende het Herman Brood Museum naast de vaste Broodcollectie een tijdelijke foto expositie van The Rolling Stones. De collectie bestaat uit nog nooit eerder vertoonde foto’s van fotograaf Harm Botman (1952 – 2012) en foto’s van Bullet-Ray. Deze expositie duurt tot eind juni. Het Herman Brood Museum gaat enkele keren per jaar Rock ’n Roll benadrukken door naast de vast Broodcollectie spraakmakende exposities te organiseren van fotocollecties die nog niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Collecties van onder andere Queen, The Who, Andy Summers, Andy McCoy, The Beatles, Cuby & The Blizzards en vele anderen staan op het programma.
De eerste expositie staat compleet in het teken van The Rolling Stones en bestaat uit foto’s van
Harm Botman en Bullet-Ray.

 


 

Kunst uitleen Stedelijk Museum Vianen
8 april 2018 t/m 1 juli 2018

De schilderijen die in Vianen hangen zijn in bruikleen gegeven door Ivo de Lange, een jeugdvriend van Brood uit Zwolle en een fervent verzamelaar van zijn kunst. Tien maanden geleden opende hij zijn eigen Herman Brood Experience in Zwolle. ,,De collectie die nu in Vianen hangt, is ook al op enkele andere plekken in het land te zien geweest. En we gaan het nog wel vaker doen.’’

Herman Brood heeft ontelbaar vele schilderijen en tekeningen gemaakt, maar een vaste collectie is alleen in Zwolle te zien, naast de tijdelijke nu in Vianen. ,,Niet erg,’’ zegt Xandra Brood. ,,Laat Hermans kunst maar een beetje door het land zwerven, dat hoort ook wel bij hem.’’


Serge & Herman
8 september 2018


Ieder jaar wordt in Zwolle het evenement Gainsbourg georganiseerd. Een kleinschalig festival dat volledig in het teken staat van Franse Chansons, Franse lekkernijen en vooral een Franse sfeer. Dit jaar besloot de organisatie van het evenement het eens over een andere boeg te gooien en de samenwerking aan te gaan met het Herman Brood Museum onder de noemer Serge & Herman. Hoewel Serge Gainsbourg en Herman Brood lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan, zorgde dit voor een super leuke, speelse wisselwerking.
Naast het Herman Brood Museum sloten er diverse Horecagelegenheden aan en werd het een gezellige middag met Franse Chansons, Rock ’n Roll, lekkere franse gerechten en kunst van Herman Brood.


Workshops – Schilderen in Broodstyle


Naast eenmalige evenementen, zijn er ook terugkerende projecten georganiseerd. Zo ook de workshops onder leiding van Jeroen van Doornik. Meerdere keren per jaar hebben wij dit op inschrijving georganiseerd. Broodfans kunnen zich vooraf aanmelden en krijgen een rondleiding door het Museum en een workshop schilderen in Broodstyle onder het genot van een hapje en een drankje.