Souvenirs d'Herman

Publié le février 17 2022, Article de Tim Gorree

Herinneringen aan Herman - Herman Brood op Bonaire

Bienvenue dans Souvenirs d'Herman !

Depuis 2017, le Herman Brood Museum de Zwolle perpétue la mémoire d'Herman Brood. 

C'est pourquoi nous aimerions vous inviter à partager de manière interactive vos souvenirs ordinaires, quotidiens et spéciaux d'Herman et vos histoires sur Herman et de les partager avec d'autres fans d'Herman Brood.

Photo: Hermanus sur Bonaire photo réalisée par Ivo de Lange. 

13 commentaires

 • Rein Mulder

  Rein Mulder

  October 12, 2023

  Rein Mulder art

  July 08, 2023
  Rein Mulder art 7 mei 2021
  Herman Brood regelmatig ontmoet in mijn stad Amsterdam.
  Woonde aan de Martelaarsgracht en zat in de kroeg en de deur zwaaide open en ja hoor Herman kwam binnen, gewapend met een doek, hij zij tegen kastelein gratis zuipen tot 5 uur en kastelein pak het doek aan en we zaten met klein groepje. Herman zij wel voor allemaal hè, en kwam naast me zitten een gezellige middag kan ik u zeggen.Ik deed ook wat met verf dus ijs was gauw gebroken, ook die dag nog in atelier geweest.
  Wat ik over hem lees baal ik van hij word veelal als mafkees uit gemaakt ik vond het een hele aardige vent, en tuurlijk door zijn leven werd hij alleen vast gelegd als hij stoned was maar vaak heb ik hem niet eens eens kapot gezien.wel had hij mensen om zich heen die wat van hem wilden.
  Bij zijn atelier zaten mensen aan de deur om te zorgen dat zijn schilderijen niet zomaar de deur uitgingen.bij die eerste ontmoeting is het niet gebleven we hebben later nog eens contact gehad, hij was een goede sul zijn doeken allemaal vel van kleur vond diverse mooi hij legde wel eens doek uit over hoe en wat volgens mij zag hij de kleuren niet goed 😊 en kwam thuis onder de kleuren. Spuitbussen verf en roller maakte hij pracht werk.En wat ik top vond geld boeide hem geen zak top 👍.Maar de omgeving van Herman bestond ook aan mensen met dollar tekens en dachten aan geld verdienen over zijn rug.
  Dat vond ik maar niks maar er zaten ook wel eens gebruikers in zijn atelier dus bepaalde controle over Herman en zijn werk was wel een must
  Herman Brood heb ik gekend als leuke warme man met een te goed 💔 hart slim en aardig.
  Misschien wel te goed voor deze wereld, mijn idee was hij verslaafd door te harde wereld 🌍 om zich heen,wat is het dan prettig om in een roes te leven, gouden herinneringen dat ik hem in mijn stad aantal keren heb ontmoet. Amsterdam was toen nog echt bewoond met vele Amsterdammers nu geheel ,juppen rolkoffers en toeristen.
  Rein Mulder Amsterdammer

 • Johan

  Johan

  September 10, 2023

  Den Haag eind jaren 70 Casuaristraat Salt & Pepper beruchte nachtclub destijds. Er was een première van een nieuw album van Connie Vandenberg die bij hetzelfde platenlabel als Herman zat. VIP only, veel bekende uit de Haagse muziek scène gingen naar binnen. Met een paar fans wilde wij ook naar binnen want Herman zou ook aanwezig zijn. De enorme bodyguard bij de deur liet ons niet toe en werd steeds onvriendelijker en zei dat we moesten opzouten. Half 1 snachts zwarte grote Jeep stopte in het steegje daar was Herman! Ik sprak hem aan dat het best lullig was dat echte fans niet naar binnen mochten, hij kneep in mijn wang, de deur ging open en hij zei tegen de portier “ deze 2 horen bij mij” en met nog een fan gingen wij mee naar binnen. Het werd een onvergetelijke nacht, niet in de laatste plaats om het gezicht van de uitsmijter!!

 • Rein Mulder art

  Rein Mulder art

  July 08, 2023

  Rein Mulder art 7 mei 2021

  Herman Brood regelmatig ontmoet in mijn stad Amsterdam.
  Woonde aan de Martelaarsgracht en zat in de kroeg en de deur zwaaide open en ja hoor Herman kwam binnen, gewapend met een doek, hij zij tegen kastelein gratis zuipen tot 5 uur en kastelein pak het doek aan en we zaten met klein groepje. Herman zij wel voor allemaal hè, en kwam naast me zitten een gezellige middag kan ik u zeggen.Ik deed ook wat met verf dus ijs was gauw gebroken, ook die dag nog in atelier geweest.
  Wat ik over hem lees baal ik van hij word veelal als mafkees uit gemaakt ik vond het een hele aardige vent, en tuurlijk door zijn leven werd hij alleen vast gelegd als hij stoned was maar vaak heb ik hem niet eens eens kapot gezien.wel had hij mensen om zich heen die wat van hem wilden.
  Bij zijn atelier zaten mensen aan de deur om te zorgen dat zijn schilderijen niet zomaar de deur uitgingen.bij die eerste ontmoeting is het niet gebleven we hebben later nog eens contact gehad, hij was een goede sul zijn doeken allemaal vel van kleur vond diverse mooi hij legde wel eens doek uit over hoe en wat volgens mij zag hij de kleuren niet goed 😊 en kwam thuis onder de kleuren. Spuitbussen verf en roller maakte hij pracht werk.En wat ik top vond geld boeide hem geen zak top 👍.Maar de omgeving van Herman bestond ook aan mensen met dollar tekens en dachten aan geld verdienen over zijn rug.
  Dat vond ik maar niks maar er zaten ook wel eens gebruikers in zijn atelier dus bepaalde controle over Herman en zijn werk was wel een must
  Herman Brood heb ik gekend als leuke warme man met een te goed 💔 hart slim en aardig.
  Misschien wel te goed voor deze wereld, mijn idee was hij verslaafd door te harde wereld 🌍 om zich heen,wat is het dan prettig om in een roes te leven, gouden herinneringen dat ik hem in mijn stad aantal keren heb ontmoet. Amsterdam was toen nog echt bewoond met vele Amsterdammers nu geheel ,juppen rolkoffers en toeristen.

  Rein Mulder Amsterdammer

 • Oliver

  Oliver

  June 27, 2023

  Herman Brood ist seit meiner Jugend immer ein Teil meines Lebens gewesen. Den ersten Kontakt mit Hermans Musik hatte ich im Alter von 15 Jahren im Winter ´79/´80 als ich einen Freund in Belgien besuchte, den ich im Sommer ´79 in Italien kennengelernt hatte. Er spielte wie ich Gitarre und war bereits Mitglied in einer Band. Er zeigte mir das Riff zu “Saturday Night”. Ich habe es nie vergessen und kann es heute noch spielen. Von diesem Besuch in Belgien brachte ich die LPs „Cha Cha“ (die Filmmusik) und „Cha Cha Live“ mit und die soeben erschienene Doppel-LP “London Calling” von The Clash, meiner anderen großen Liebe aus diesen Zeiten.
  Alle drei Alben hörte ich in der Folge ohne Unterbrechung und eignete mir einen Großteil der Stücke an. Als mein belgischer Buddie im Folgejahr zu einem Gegenbesuch nach Deutschland kam, hatte er als Geschenk das neue Album “Go Nutz” von Herman im Gepäck.
  Herman selber sollte ich ein paar Jahre später zum ersten Mal live sehen, als er ein Konzert im legendären “Libelle”-Club in meiner Heimatstadt Solingen gab. Es war mitten im Winter und der kleine Live-Club war gerammelt voll. Es war heiß wie in einer Sauna und Herman gab wieder mal alles und schaffte sich über 2 1/2 Stunden durch sein Rock´n Roll Programm. Wir waren direkt vor der Bühne und klitschnass geschwitzt. Nach der Show sind wir, nur mit Jeans und T-Shirt bekleidet, raus in die eiskalte Winternacht und zu Fuß zu unserer Lieblingskneipe in einem ehemaligen Jazz-Keller. Der Wirt dort rettete uns das Leben, indem er mit den Worten “Sonst seid Ihr morgen alle tot!” jedem einen unfassbar starken heißen Grog aus 80%igem Stroh-Rum verabreichte.
  Im folgenden Jahr 1986 hatte ich sogar die Ehre, für Herman und seine Wild Romance mit meiner damaligen Band das Vorprogramm bestreiten zu dürfen. In einem deutlich größeren Venue als im Jahr zuvor, in der legendären Bienenhalle an der Burger Landstraße in Solingen. Beim Soundcheck vor der Show lernte ich Herman dann auch endlich persönlich kennen. Unsere Band gab Gas als ginge es um unser Leben und wir überließen nach dem Vorprogramm die Bühne einem sichtlich beeindruckten Herman Brood. Nach der Show saßen wir dann alle noch lange zusammen und haben zusammen getrunken, erzählt und viel gelacht, wobei Herman und unser Sänger sich gegenseitig im Wett-Trinken zu übertrumpfen versuchten. Als mich im Sommer 2001 die Nachricht von Hermans Tod erreichte, hat mich das tief getroffen. Seitdem lege ich jedes Jahr am 11. Juli seine Musik auf. Und seine unfassbar schöne Version des Klassikers „My Way“ wünsche ich mir für meine eigene Beerdigung.

 • Rein Mulder

  Rein Mulder

  April 18, 2022

  Rein Mulder art 7 mei 2021

  Herman Brood regelmatig ontmoet in mijn stad Amsterdam.
  Woonde aan de Martelaarsgracht en zat in de kroeg en de deur zwaaide open en ja hoor Herman kwam binnen, gewapend met een doek, hij zij tegen kastelein gratis zuipen tot 5 uur en kastelein pak het doek aan en we zaten met klein groepje. Herman zij wel voor allemaal hè, en kwam naast me zitten een gezellige middag kan ik u zeggen.Ik deed ook wat met verf dus ijs was gauw gebroken, ook die dag nog in atelier geweest.
  Wat ik over hem lees baal ik van hij word veelal als mafkees uit gemaakt ik vond het een hele aardige vent, en tuurlijk door zijn leven werd hij alleen vast gelegd als hij stoned was maar vaak heb ik hem niet eens eens kapot gezien.wel had hij mensen om zich heen die wat van hem wilden.
  Bij zijn atelier zaten mensen aan de deur om te zorgen dat zijn schilderijen niet zomaar de deur uitgingen.bij die eerste ontmoeting is het niet gebleven we hebben later nog eens contact gehad, hij was een goede sul zijn doeken allemaal vel van kleur vond diverse mooi hij legde wel eens doek uit over hoe en wat volgens mij zag hij de kleuren niet goed 😊 en kwam thuis onder de kleuren. Spuitbussen verf en roller maakte hij pracht werk.En wat ik top vond geld boeide hem geen zak top 👍.Maar de omgeving van Herman bestond ook aan mensen met dollar tekens en dachten aan geld verdienen over zijn rug.
  Dat vond ik maar niks maar er zaten ook wel eens gebruikers in zijn atelier dus bepaalde controle over Herman en zijn werk was wel een must
  Herman Brood heb ik gekend als leuke warme man met een te goed 💔 hart slim en aardig.
  Misschien wel te goed voor deze wereld, mijn idee was hij verslaafd door te harde wereld 🌍 om zich heen,wat is het dan prettig om in een roes te leven, gouden herinneringen dat ik hem in mijn stad aantal keren heb ontmoet. Amsterdam was toen nog echt bewoond met vele Amsterdammers nu geheel ,juppen rolkoffers en toeristen.

  Rein Mulder Amsterdammer

 • Eric Karreman

  Eric Karreman

  April 03, 2022

  Ergens in de jaren ‘90 hadden mijn broer Fred (1955-2021) en wat vrienden net Herman gezien in Paradiso en we liepen richting huis, toen we langs de Citadel liepen, waar Herman destijds boven woonde (tijdelijk?) In de gang bekeek Herman enkele van zijn schilderijen en hij vroeg mij en m’n broer ‘schilderijtje kopen, jongens?’ Helaas waren we volledig blut op dat moment, dus we hadden geen 100 gulden bij ons…toen ik jaren later de prijzen voor Hermans werk zag, kreeg ik daar nog wel eens spijt van…mooie herinnering aan een uniek mens!

 • Rein Mulder

  Rein Mulder

  September 27, 2021

  Rein Mulder na het overlijden van van Herman een zeefdruk op canvas gekocht in Zwolle een mooi stuk werk Herman Brood, de aan mijn herinneringen en ontmoetingen met Herman Brood in Amsterdam.

  Mens met een goed hart

  Rein Mulder art

 • Bianca Koster

  Bianca Koster

  May 25, 2021

  Denk 1993 in Aruba. Herman had een pyjama gekocht in een lokaal warenhuis en zei..wat moet ik hier eigenlijk mee? Nou zeiden wij: trek hem vanavond aan bij je optreden. En ja hoor, na de break kwam hij in zijn pyjamabroek terug on stage. Ik heb nog een foto van het optreden, helaas niet met de pyjamabroek:-)

 • Harma

  Harma

  May 09, 2021

  Op de bruiloftband mijn neef en nicht, ik als 13 jarig meisje bij het gastenboek, staan Herman en the Wild Romance voor mijn neus. Ze hoorden dat er een feestje was en kwamen een biertje drinken. Zie hem nog staan in zijn (te) strakke, geel met zwarte lengte strepen broek.. Ik heel snel naar mijn neef (bruidegom) “Herman Brood wil een biertje drinken”. Dus hup naar de bar met het hele spul. Herman stond er op dat ik, 13 jaar jong, samen met hun een biertje dronk. Na heel wat onderhandelingen met mijn vader, heb ik dus mijn aller eerste biertje naast Herman en tussen de Wild Romance gedronken. Zie hem nog zo staan en de woorden, zijn stem.. Nooit zal ik dit vergeten. Proost Herman!

 • Ralph Krebbers

  Ralph Krebbers

  May 09, 2021

  Op een zondag kwam ik aan op het station in Assen. Buiten het station stond Tokkel, een zwerver uit Assen en oude vriend van Herman Brood. Ik loop langs Tokkel en plots stopt er een grote zwarte auto met geblindeerde ramen. De achterdeur gaat open en Herman Brood stapt uit. Hij trekt zijn portemonnee haalt er een aantal flappen briefgeld uit en geeft dit aan Tokkel met de woorden, ‘Hier, koop er maar wat lekkers van’. Herman stapt weer in de auto en is verdwenen.

Laisser un commentaire