Heaven Stood Still : The Incarnations of Willy DeVille

Geplaatst op januari 20 2023, door: Emily Schaapman

Heaven Stood Still : The Incarnations of Willy DeVille

Heaven Stood Still : The Incarnations of Willy DeVille

 

Een documentaire, gemaakt door de Amerikaan Larry Locke, die het leven en de muziek van een unieke artiest portretteert die zowel bij leven als postuum veel te weinig erkenning heeft gekregen voor zijn unieke positie binnen de traditionele Amerikaanse muziek van de jaren ‘70, ‘80 en ’90.

 

Het viel Larry op dat vele groten uit de muziekscene (Bob Dylan, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Peter Wolf, Ben E. King, Herman Brood en vele anderen) Willy DeVille bewonderden maar daar maar moeilijk voor uitkwamen.

Verder intrigeerde hem de vraag: “Waarom DeVille wel erkenning kreeg in Europa maar in Amerika nauwelijks bekendheid genoot” . Was het zijn drugs image? Deze nieuwsgierigheid heeft geresulteerd in een prachtige documentaire met vele unieke beelden.

 

Wie was Willy DeVille?

DeVille begon zijn muziek carrière in de CBGB-punkscene in het New York van de jaren ‘70 met zijn band Mink DeVille. De concerten van Mink DeVille werden bezocht door de crème de la crème uit de muziekwereld. Willy: geboren als Billy Borsey in de fabrieksstad Stamford, Connecticut, smeedde hij voor zichzelf een totaal unieke identiteit. Zijn liefde voor muziek en films waren zijn inspiratie en zijn uitweg naar de grote stad. Zijn krachtige zangstem en steeds evoluerende podiumpersonages toverden avontuurlijke uitstapjes naar rhythm-and-blues-, cajun-, salsa-, mariachi- en tejanomuziek. Met zijn “Spanish-Americana” was hij een van de meest originele en meest romantische figuren van het rocktijdperk.

DeVille verkocht in zijn 35-jarige carrière een miljoen platen in Europa met hits als Spanish StrollHey JoeYou Better Move OnDemasiado Corazon. Hij werd genomineerd voor een Academy Award voor het themalied van de film ‘Princess Bride’. De song werd op vele Amerikaanse bruiloften gespeeld, maar bijna niemand wist wie de zanger was. DeVille stond op alle grote podia in Europa, maar in zijn thuisland bleef hij bijna volledig onbekend. Je kunt wel zeggen America’s most undiscovered treasure. 

Deze docu hoopt daar verandering in te brengen. Omdat Nederland een sterke DeVille fanbase heeft gaf Larry Locke toestemming om Heaven Stood Still op 6 locaties in Nederland te vertonen voordat de docu het festivalcircuit ingaat. Deze unieke docu is te zien op

17-2 Amsterdam: De Melkweg 

18-2 Groningen: De Oosterpoort 

19-2 Rotterdam: Delantaarnvenster

24-2 Helmond: De Cacaofabriek 

25-2 Heerlen: Filmhuis de Spiegel 

26-2 Deventer: Mimik

3 reacties

 • Martin Bouwmeester

  Martin Bouwmeester

  March 01, 2023

  Er wordt in de documentaire afgevraagd, waarom , ondanks dat oa. MR. Herman Brood een grootheid uit de muziekscene, Willy DeVille bewonderden, maar er moeilijk voor uitkwamen. Misschien een hele rare vraag voor het CONSERVATIEVE Zwolle…..Maar kan het Herman Broodmuseum hier geen rol in spelen/ bemiddelen met een ander filmhuis in Zwolle?? Zodat de rechtgeaarde cultuurliefhebbers in Zwolle de documentaire ook kunnen zien??? Vind Heerlen en Helmond dan ook een rare keuze. Zo mensen , ik roep hierbij tot steun op : Haal die prachtige docu naar Zwolle!!!!! De cultuurstad van Overijssel toch????? Vriendelijke groet, Dhr. M. Bouwmeester

 • Anonymous

  Anonymous

  February 08, 2023

  DVD Willy DeVille Voorlopig wereldwijd alleen in de filmtheaters
  Wellicht ooit op Netflix of iets dergelijks. DVD staat niet op de planning. Docu is zeer de moeite waard

 • Nanja van den Broek

  Nanja van den Broek

  January 30, 2023

  Komt er ook nog een dvd van uit ??? Die zou ik heel graag willen kopen ..
  Vriendelijke groet, Nanja

Laat een reactie achter