The Rolling Stones

Geplaatst op januari 07 2021, door: Emily Schaapman

The Rolling Stones

Op zaterdag 23 maart opende het Herman Brood Museum naast de vaste Broodcollectie een tijdelijke foto expositie van The Rolling Stones. De collectie bestaat uit nog nooit eerder vertoonde foto’s van fotograaf Harm Botman (1952 – 2012) en foto’s van Bullet-Ray. Deze expositie duurt tot eind juni. 

Het Herman Brood Museum gaat enkele keren per jaar Rock ’n Roll benadrukken door naast de vaste Broodcollectie spraakmakende exposities te organiseren van fotocollecties die nog niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Collecties van onder andere Queen, The Who, Andy Summers en vele anderen staan op het programma. 

De eerste expositie staat compleet in het teken van The Rolling Stones en bestaat uit foto’s van Harm Botman en Bullet-Ray. 

Harm Botman (1952-2012) was negen jaar oud toen hij begon met fotograferen. Hij groeide op in bos Woestduin en de Waterleidingduinen. Hier vormde zich een uitzonderlijke fascinatie voor details en de schoonheid van de natuur.

Zijn leven lang zou hij blijven fotograferen en bouwde hij een oeuvre op bestaande uit persoonlijke en documentairefotografie. Daarnaast experimenteerde Botman met vele druktechnieken, waaronder de gomdruk en zilvergelatinedruk. Met zijn expertise in fotodrukwerk werd hij vaak als meesterdrukker door musea ingeschakeld. Botman laat een indrukwekkend archief na dat inmiddels grotendeels is opgenomen in de collectie van het Prentenkabinet Universiteit Leiden.

De foto’s

Botmans’ allerlaatste project was het ontwikkelen van zijn Rolling Stones foto’s samen met zoon Kuan. Deze foto’s lagen 40 jaar lang ongepubliceerd in zijn archief.

Botman legde begin jaren ‘70 zijn eigen muzikale helden The Rolling Stones als individuele leden en als complete band exemplarisch vast tijdens hun concerten in Nederland. The Rolling Stones bestond in die hoogtijjaren uit bandleden Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Mick Taylor en Charlie Watts. De jonge bandleden stralen met hun gezichtsuitdrukkingen en houding zowel enthousiasme als concentratie uit. Dit zijn de Stones in hun element. Deze jonge rocksterren hadden nog een zeer lang en succesvol muzikaal leven voor de boeg hebben. 

De prints
De felle spotlights die bij vroege concerten gebruikt werden zorgen voor de ruige kleuren- en contrastrijke zwart-wit prints. Het beeld is karakteristiek voor het tijdperk. Botmans’ voorkeur lag altijd bij het zo natuurlijk mogelijk houden van beelden op het gebied van retouche en bewerking. Tegen het eind van Botmans’ leven ontwikkelde hij samen met zijn zoon Kuan met grote zorg deze unieke prints. De serie is gelimiteerd en gesigneerd.

The Rolling Stones Amsterdam RAI 1970, Rotterdam Ahoy 1973.


Raymond van Olphen
, ook wel bekend als Bullet-ray. Hij geniet vooral bekendheid als popfotograaf en was de maker van de foto’s voor het MH-17-nabestaandenboek Voortleven. Verzorgde fotografie voor diverse muziekalbums van o.a. voor Bertolf, Anneke van Giersbergen en Simply Red.

Daarnaast fotografeerde hij vele grootheden zoals the Rolling Stones, Kiss, Pearl Jam,Madonna etc als huisfotograaf van de NPO (NPO Radio2, 3FM) en muziekbladen als de Musicmaker. 

Tijdens Pinkpop in 2014 en de “No Filter Tour” in 2017 legde hij de Stones vast. Deze foto’s zijn van maart tot juni te bewonderen in het Museum.

 


Photo: The Rolling Stones

0 reacties

Laat een reactie achter