Still Believe: het verhaal van Sweet d'Buster

Geplaatst op juni 24 2021, door: Emily Schaapman

Sweet d'Buster foto:

Een muziekdocumentaire over Nederland's eerste echte supergroep Sweet d'Buster.

Er is een korte tijd waarin zowel Bertus Borgers (ex Albert Show) als Robert Jan Stips (ex Supersister) deel uitmaken van The Golden Earring. 

Als deze periode ten einde loopt, besluiten Borgers en Stips om samen verder te gaan. Het eerste resultaat van de samenwerking is het album Nevergreens (1975) dat verschijnt onder de naam Stars & Stips.

Even later beginnen Stips en Borgers een nieuwe band met de voormalige ritmesectie van Cuby +Blizzards, Hans la Faille en Herman Deinum, aangevuld met gitarist Paul Smeenk. De naam van de band wordt Sweet d'Buster.

In 1977 verschijnt het debuutalbum van wat feitelijk de eerste Nederlandse supergroep is. Het naar de band genoemde album is een artistiek, maar helaas geen commercieel succes. 

Live daarin tegen gaat Sweet d'Buster als een speer. De 'Allstar Band' trekt in het hele land volle zalen. 

Sweet d'Buster album #2, Friction (1978) slaat wel aan. De bezetting is onveranderd. 

Op Friction staat Still Believe, een nummer dat zowel in de oorspronkelijke versie als in de (live) cover van Herman Brood (ex C+B) is uitgegroeid tot een nederpop klassieker. Bertus Borgers speelt ook mee op Brood's versie ( Cha Cha 1979). Herman geeft Bertus terecht een grootse introductie. ''Featuring Bertus Borgers!'' 

Dat de reputatie van Sweet d'Buster als geweldige liveband verdiend is te horen op het album van Gigs (1979). Het wordt het best verkochte album van de band. 

Helaas blijft het gehoopte succes in het buitenland uit, waarop Robert Jan Stips en Hans la Faille besluiten de band te verlaten.

Sweet d'Buster geeft echter niet op en maakt een doorstart met Pierre van der Linden ( ex Focus) op drums en Jons Pistoor ( ex Neerlands Hoop) op keyboards. In de bezetting vertrekt de band naar de V.S. om het album Into The Blue (1979( op te nemen. Er verloopt weinig volgens plan. De eerste mix wordt afgekeurd en de meeste drum partijen van Van der Linden worden opnieuw opgenomen door Leon Klaase (ex Powerplay). 

Het album is dan ook geen succes. Illusies armer, ervaringen rijker, houdt Sweet d'Buster het voor gezien. Het is het einde van een van de meest ondergewaardeerde bands uit de vaderlandse popgeschiedenis.

Maar niet lang meer!

In 2019 komt Hans la Faille met het album Still Believe, een ode aan zijn jeugdvrienden en Cuby makker Herman Brood en het half vergeten Sweet d'Buster.

Een jaar later verschijnt bij Universal in de serie: 'The Golden Years Of Dutch Pop Music' een cd met vrijwel het complete verzamelde werk van Bertus Borgers en Sweet d'Buster. 

Een ander teken dat de band nog steeds of weer leeft, is het aantal plays van Still Believe op Spotify dat langzaam tegen de de 250.000 loopt. De cover van Brood zit boven het miljoen. Het aantal luisteraars dat Sweet d'Buster maandelijks trekt is een riante 3000. 

Bedankt, 

Bertus Borgers 
Robert Jan Stips
Hans la Faille
Herman Deinum
Paul Smeenk 
Arnold Bogaart †
Jons Pistoor
Pierre van der Linden
Leon KLaasse
Aad Link
Danny Lademacher
Johan Derksen
Ralph de Jongh 
Erwin Java
Ivo de Lange
Rinus Gerritsen
Cesar Zuiderwijk
Herman Wolters
Feico Nijdam 

En alle medewerkers van: Ariola/Bubble, Rock Academie, Conservatorium Rotterdam, Herman Brood Museum en familie Borgers.   

1 reactie

  • job boersma

    job boersma

    September 16, 2023

    Uiteraard een van de beste bands uit Nederland. Misschien wel de beste. Sweet ’d Buster was bij ons op de middelbare school (het Thomas a Kempis) een megahit. Gigs behoort tot een van de beste live albums ooit uitgebracht op deze aardkloot. Gelukkig in 2021 nog mogen horen en zien in Odeon. Wat een geweldig feest.

Laat een reactie achter